Hoe Ai ons platform toegankelijk maakt voor Laaggeletterdheid

Stel je voor: een digitaal participatieplatform waar iedereen toegang tot heeft, ongeacht hun taal- en leesvaardigheden. Een platform speciaal ontworpen om informatie en communicatie begrijpelijk te maken voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en/of begrijpen van geschreven tekst.


Het platform maakt gebruik van eenvoudige taal en een duidelijke navigatie om gebruikers snel en gemakkelijk naar de verschillende onderdelen te leiden. Gebruikers krijgen ook feedback op hun acties en hebben de mogelijkheid om informatie te beluisteren in plaats van te lezen.

Dit participatieplatform maakt het voor meer mensen mogelijk om actief deel te nemen aan de digitale samenleving. Het bevordert gelijke toegang tot informatie en communicatie, wat essentieel is voor een inclusieve samenleving.

Waarom zien we dit zelden in de praktijk?:

  • Complexiteit: Optimalisatie van een digitaal platform voor laaggeletterdheid is complex en vereist extra tijd en middelen voor ontwikkelaars en ontwerpers om verschillende oplossingen te testen en te implementeren.
  • Moeilijkheid: Het vinden van juiste oplossingen voor het optimaliseren van een digitaal platform voor laaggeletterdheid kan lastig zijn en vereist specifieke taal- en communicatiestrategieën en een gebruiksvriendelijke interface die mogelijk specialistische kennis en expertise vereist.
  • Kosten: Het implementeren van een digitaal platform dat geoptimaliseerd is voor laaggeletterdheid kan duur zijn vanwege de extra tijd, middelen en onderhoud die nodig zijn.
  • Niche markt: Het optimaliseren van een digitaal platform voor laaggeletterdheid kan minder prioriteit krijgen omdat het een niche markt is en er daardoor minder middelen en financiële ondersteuning beschikbaar zijn.

Ai maakt toegankelijkheid betaalbaar

De Buurt Planner is een digitaal platform dat AI-technologieën gebruikt om de planning en ontwikkeling van buurten te ondersteunen. We begrijpen dat laaggeletterdheid een belangrijk probleem is dat de toegang tot informatie en communicatie voor veel mensen belemmert. Daarom hebben we ons platform geoptimaliseerd voor laaggeletterdheid, zodat het voor iedereen toegankelijk is.

We gebruiken Natural Language Processing (NLP) om de taal op ons platform te vereenvoudigen tot B1 taalgebruik en de inhoud begrijpelijker te maken voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven.

Onze AI-technologieën bieden tekst-naar-spraak omzettingen, wat betekent dat de inhoud van onze buurtplanner kan worden beluisterd in plaats van gelezen.

Tot slot is onze buurtplanner gepersonaliseerd om de inhoud aan te passen aan de specifieke behoeften en voorkeuren van de gebruiker. Hierdoor kan de gebruiker de inhoud bekijken die het meest relevant en begrijpelijk voor hem of haar is.

Met behulp van AI-technologieën ondersteunt onze buurtplanner laaggeletterdheid en maakt het digitale platform toegankelijk voor iedereen.